Spoznajte detaily

Základné vybavenie stolárskej dielne

DIY v dreve je váš koníček a obľúbený spôsob trávenia voľného času? Niet sa čomu čudovať – vytvoriť si stôl, skrinku alebo akúkoľvek drevenú konštrukciu svojpomocne od začiatku je fantastický pocit! Zo skúseností vieme – po prvom úspechu prichádza túžba po ďalšom.

Aby ste však tvorili, musíte mať s tým niečo spoločné. Aké základné vybavenie nesmie chýbať vo vašej vlastnej stolárskej dielni?

Workshop od nuly

Začnite vytvárať domácu dielňu určením miesta na prácu. Môže byť súčasťou garáže, podkrovia, pivnice alebo akéhokoľvek iného voľného a presvetleného priestoru. Budete potrebovať priestrannú a stabilnú pracovnú dosku, ktorá vám umožní pohodlnú prácu. Kúpte si aj zverák, police, nádoby, ktoré pomôžu udržať poriadok a pevnú kovovú skrinku, ktorú môžete naplniť potrebným náradím.

Doležité vybavenie, aké?

Nezáleží na tom, či sa stolárstvu venujete profesionálne alebo ako hobby – správne vybavená dielňa je polovica úspechu. Na začiatku vášho dobrodružstva s prácou s drevom nebudete potrebovať príliš veľa vybavenia. Všetko, čo potrebujete, je niekoľko základných nástrojov a zariadení. Namiesto kvantity by ste sa mali zamerať na kvalitu. Práca s najkvalitnejším vybavením vynesie kutila do skutočných stolárskych výšin!

Pred nákupom určite špecifikujte svoje potreby. Nástroje, ktoré používate, by mali závisieť od toho, čo plánujete robiť. Neberte si všetko potrebné naraz – pamätajte, že ďalšie vybavenie si môžete kedykoľvek dokúpiť.

V prvom rade vybavte dielňu vŕtačkou a skrutkovačom, pílkou, priamočiarou pílou, brúskou na drevo, frézkou, pílami, pílkou a hrúbkovačkou.

Nezabúdajte ani na tradičné ručné náradie, ako sú posuvné meradlá, štvorce, pílové listy, svorky, dláta, škrabky, škrabky a vodováhy.

Pamätajte tiež na bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci – vaše pracovisko by malo byť vybavené lekárničkou a mať prístup na čerstvý vzduch. V záujme svojho zdravia myslite na odsávanie pilín a lapače prachu.

Pripravený? Teraz určite zvládnete každú výzvu!

envelopephone-handsetmap-markerclockmagnifiercrossmenuchevron-down